Planetárium Brno - 20. 2. 2024

21.02.2024 19:04

Dne 20.2.2024 jsme v rámci obohacení učiva Fyziky a Přírodopisu navštívili Planetárium v Brně.

První jsme absolvovali vědeckou stezku ve venkovním prostředí. Zde jsme si mohli prohlédnout gravitační siloměr, pixelovou stěnu, dalekohledy, model sluneční soustavy a zvukovod. 

V budově planetária byl pro nás připraven hlavní program. Zhlédli jsme film ,,Vesmírné oázy 3D“. Dostali jsme 3D brýle (fungují tak, že se střídavě zatmavuje levá a pravá část brýlí 120x za sekundu), abychom se s jejich pomocí mohli stát součástí vesmíru. Pan lektor nám laserem ukazoval na obloze souhvězdí v různých ročních obdobích, protože se během roku jejich pozice mění. 

Poté byl spuštěn výše uvedený film. Zjistili jsme, že voda se nenachází jen na Zemi, ale i na jiných vesmírných objektech. Nejdříve jsme se podívali na Měsíc Země, kde je voda ukrytá v jeho půdě. Dále na Merkur, kde byla v místech (na jeho pólech), kam slunce nesvítí. Postupně i na Venuši, kde se všechna voda vypařila, na Mars, kde byla ukrytá v mracích a pod nimi je obrovský oceán vody. Dále na Saturn, kolem kterého je prstenec o průměru 10 metrů a je tvořen malými krystalky ledu. Další bylo Pluto, kde byly krátery, na kterých se nacházely zbytky solí. Nakonec na Uran a Neptun, kde byl metan místo vody. Společně s kometou jsme se vrátili na Zemi a při této cestě jsme zjistili, že kometa je také tvořena z vody, která se zahřívá víc a víc.

Tím program skončil a vyrazili jsme zpět do školy. Bylo to moc pěkné dopoledne a od teď se na oblohu budeme dívat jinýma očima.

Kateřina Pelcová a ostatní žáci IX. třídy

Foto zde

 

—————

Zpět