Projekt „Žáci učí žáky interaktivně" 22. 11. 2023

24.11.2023 11:43

Projektové vyučování je výuková metoda, ve kterém je primární zapojení rukou žáků formou řazení, třídění, skládání a dalších činností s didaktickými pomůckami, například interaktivní tabulí. A proto i letos vytvořili žáci devátého ročníku pod vedením pana učitele informatiky Zdeno Mácsaie vlastní projekt „Žáci učí žáky“. Tento projekt se ovšem lišil od předchozích let jednou novinkou. Vše bylo totiž připravováno, tvořeno a následně i prezentováno interaktivně.

Deváťáci pracovali na uvedeném projektu ve čtyřech skupinách celkem 4 vyučovací hodiny INF a částečně i doma. Každá skupina vytvořila svůj vlastní projekt – prezentaci. Všechny byly moc pěkné, ale na konečnou prezentaci před žáky III. třídy mohla být určena jenom jedna. Tou se stala prezentace skupiny žáků – Ondřej Kovařík, Anna Havlíčková, Nela Skočková a Sára Stehlíková. Naši deváťáci se proměnili v učitele a střídali se v učení mladších spolužáků na téma „SVĚTADÍLY A EU“. Vyzkoušeli si, jaké to je postavit se před třídu plnou žáků a co nezajímavější formou vést celou vyučovací hodinu. Do akce se ale zapojila i většina ostatních deváťáků – kamera Daniel Toman, foto Amálie Hrnčířová, malé odměny rozdávaly Lucie Nekvasilová a Kateřina Pelcová. Pocity spolužáků v článku sepsaly Nikol Tomková, Alexandra Tomková a Kateřina Stuchlíková.

Nela Skočková: „Ze začátku jsme byli všichni nervózní. Bylo to, jako bychom měli srdce v krku.“

Ondřej Kovařík: „Ze začátku nervozita, ale postupně se to zlepšovalo, pak už jsem se cítil v pohodě.“

Anna Havlíčková: „Bavilo mě tvořit projekt, ale výklad před třídou byl stresující.“

Nikol Tomková: Myslím si, že tento projekt se vydařil, byl to kreativní nápad. Pochopili jsme, že učit žáky není jednoduché, ale nakonec to spolužáci zvládli na výbornou.“

Tento den si nakonec všichni společně užili a získali cenné zkušenosti.

 

Žáci IX. třídy a ZM

 

Foto ZDE

 

—————

Zpět